Tandwielen en overbrengingen: Voorlopige versie, wisD-dag, juni 2010
Omschrijving workshop
Tandwielen en overbrengingen, een écht technische wisD-module voor havo-5
In het kader van het domein 'E: wiskunde in technologie'  is voor wisD in havo-5 een module ontwikkeld over het onderwerp 'Tandwielen en overbrengingen'.
Een module waarbij direct de link met een technische vervolgstudie wordt gelegd, namelijk de werktuigbouw (of in moderne termen 'engineering'). De module is, op initiatief van het steunpunt HAN en met steun van cTWO, door twee broers geschreven: de ene is wiskunde-docent in het voortgezet onderwijs, de ander docent 'engineering' aan de HAN (Hogeschool Arnhem-Nijmegen).
De module (40 slu) bevat een breed scala aan wiskundige technieken en onderwerpen, deels bekend, maar dan nu met een technisch sausje: vectorrekenen, hoeksnelheid, omtreksnelheid, werken met radialen, etc. Maar ook echte nieuwe onderwerpen komen aan bod, bijvoorbeeld ggd, kgv en de evolvente. Daarnaast wordt ook het technische vakjargon niet geschuwd.
Belangrijk element was de samenwerking met de hogeschool, waar een computerpracticum de afsluiting vormde van de module. Deze tweedeling - soms pittige voorbereidende theorie en afsluitend computerprakticum - maakte dat zeker niet alleen de keiharde béta's deze module met succes doorwerkten.

Inmiddels is dit materiaal ook gebruikt door Hogeschool Saxion te Enschede/Deventer in het kader van het samenwerkingsmodel 'Wiskunde in Technologie' voor wiskunde D.

Op de ctwo-site staat een link naar deze site, waar telkens de meest recente versie neergezet zal worden.

Verbeterde versie, 1 december 2010 (enkele minimale aanpassingen)